Tuesday, January 12, 2010

Panduan Pelajar Baru di Scotland

Panduan Pelajar Baru di Scotland

Pendahuluan
Panduan ini ditujukan kepada pelajar-pelajar yang akan melanjutkan pelajaran di Scotland khususnya Dundee serta keseluruhan Scotland dan England amnya. Ini adalah oleh kerana ada beberapa perbezaan dalam sesetengah prosedur dan tatacara di kedua-dua tempat walaupun disebut sebagai UK secara umum. Dimana ada perbezaan, akan diterangkan secara ringkas perbandingan antara Scotland dan England.
Panduan ini juga dimulakan dari selepas visa dan keberangkatan adalah imminent. Perkara-perkara seperti cara permohonan visa dan panduan memilih universiti dan penyelia (sekiranya PhD) adalah diluar skop panduan ini. Persatuan Melayu Aberdeen telah menerbitkan panduan yang agak lengkap beserta checklist perkara-perkara yang perlu dibawa ketika berangkat ke UK. Ianya boleh dirujuk melalui capaian ini (http://melayu-aberdeen.com/pelajar-baru/).

Barang yg perlu dibawa (selain perkara-perkara dalam checklist diatas).
Secara umumnya harga barangan terutama barang bersifat elektrikal adalah lebih mahal di UK oleh kerana adanya VAT (value added tax) yang dikenakan keatas hampir kesemua barangan dan perkhidmatan di UK sebanyak 17.5%. Kalau suka makan nasi, dinasihatkan untuk bawa periuk nasi dari Malaysia. Di UK harganya mahal (kerana demand kurang) dan pilihan yang terhad. Beras boleh didapati dimana-mana kedai Pakistan ataupun supermarket.
Baju sejuk tidak perlu beli banyak-banyak di Malaysia. Memadai dengan sehelai. Strategi yang baik untuk mengelakkan kesejukan sebenarnya ialah dengan memakai baju dengan banyak lapis (sekurangnya 3 lapisan) dengan baju luar atau jaket sederhana tebal. Ini akan mengurangkan kehilangan haba dengan lebih baik berbanding memakai sehelai baju tebal.
Oleh kerana VAT juga, perkakasan komputer adalah lebih murah di Malaysia. Bawalah laptop atau thumbdrive dari Malaysia. Seringkali juga antara perkakasan yang dibawa ialah ‘hard disk’ dan CD/DVD kosong.
Bekenaan barangan makanan pula, yang paling susah dan mahal berdasar pada pengalaman ialah ikan bilis dan cili kering. Kalau boleh bawalah dari Malaysia stok yang agak banyak.


Perkara yang perlu dibeli disini.
Duvet diperlukan untuk tidur dengan selesa. Ianya dikelaskan mengikut 'Tog' antara 4.5 untuk diguna semasa musim panas dan 12 untuk kegunaan musim sejuk. Panduan untuk membeli duvet boleh didapati di capaian ini. Periuk belanga boleh dibeli dengan murah, carilah starter pack yang biasanya lengkap dengan perlatan memasak asas. Selipar dalam rumah (jenis berbulu) amat berguna untuk mengelakkan kesejukan. Baju sejuk tambahan boleh dibeli di charity shop atau car boot sale. Harganya jauh lebih murah dari membeli baju sejuk di Malaysia.

Rumah sewa
Kebiasaaannya warga Malaysia yang berada di tempat anda akan menyambung pengajian sentiasa bersedia untuk menolong mencari rumah atau flat untuk diduduki. Perkara yang perlu diberitahu kepada mereka ialah bilangan ahli keluarga serta umur, keutamaan lokasi – dekat dengan sekolah/hospital, universiti dsb – dan juga bilangan bilik tidur. Boleh juga dimaklumkan kadar sewa yang mampu dibayar mengikut keperluan yang diberikan sebelumnya. Walaubagaimanapun kadar sewa adalah berbeza-beza mengikut tempat walaupun dalam satu bandar yang sama. Sebaiknya serahkan kepada mereka yang mencari rumah mengikut keperluan yang diberi dan budget sewa yang boleh dibayar berdasarkan maklumbalas dari pencari rumah. Secara umumnya rumah yang jauh dari pusat bandar adalah lebih murah sewanya.
Terdapat dua jenis rumah yg boleh disewa dan ada ‘pro and cons’ antara keduanya. Satu ialah rumah yang diuruskan oleh ‘letting agent’. Rumah-rumah ini biasanya dijaga dan disenggara dengan baik. Kontrak sewa juga jelas dan bertulis. Kekurangannya ialah kadangkala agak susah diperolehi oleh orang yang baru pertama kali datang ke UK kerana memerlukan kepada akaun bank tempatan dan juga deposit yang biasanya sebulan sewa + bayaran sewa bulan pertama sekaligus. Kedua ialah rumah yang diuruskan secara persendirian (private landlord). Rumah ini lebih mudah diperolehi tetapi kadangkala bermasalah disebabkan kadangkala tiada perjanjian bertulis dan kadangkala susah untuk meminta tuan rumah untuk membaiki kerosakan.
Tanyalah kepada mereka yang tinggal di bakal tempat belajar anda untuk kepastian dan juga yang mana anda lebih suka. Sebenarnya walaupun sering diperkatakan, tiada perbezaan ketara antara sewa kedua-duanya.
Apabila anda masuk rumah, perkara yang perlu ketahui ialah pertama, bilik air di UK adalah bilik air kering. Ini bermakna lantai bilik air tidak boleh dibasahkan. Kadangkala ada rumah yang bilik airnya siap berkarpet. Struktur lantai rumah adalah daripada kayu dan kalau basah kayu akan reput dan rosak. Ada diceritakan bahawa lantai bilik air yang disewa oleh warga Malaysia pernah jatuh ke rumah tingkat bawah akibat dari masalah kayu basah dan reput kerana tidak menjaga aspek ini.
Perkara kedua adalah khusus untuk orang Islam. Oven, fridge dan juga lantai dan pinggan mangkuk yang disediakan oleh tuan rumah tidak perlu disamak walaupun tuan rumah bukan beragama Islam. Ini adalah berdasarkan kepada asas hukum fekah yang menjelaskan jatuh hukum itu atas sesuatu yang zahir. Misalnya kalau dalam oven itu kita nampak seketul daging yang memang tidak diragui daging yang haram dimakan maka wajiblah samak tempat yang terletaknya daging tersebut. Kalau setakat bulu binatang diatas lantai (biasanya orang tempatan membela anjing didalam rumah), vakum sahaja adalah memadai kerana bulu anjing jika kering tidak perlu disamak. Pinggan mangkuk tidak perlu disamak berdasarkan kaedah yang sama.
Sebagai pelajar, ‘council tax’ yang dikenakan keatas setiap rumah tidak perlu dibayar. Seberapa segera selepas sampai dan dapat rumah, kita perlu melaporkan kepada ‘City Council’ alamat kita dan sejak bila kita duduk disitu. Ini adalah untuk mengemaskini rekod dan mendapatkan pengecualian dari cukai tersebut yang mahal. Di Scotland air dan pembetungan adalah termasuk didalam council tax, oleh itu kelebihan disini sebagai pelajar, bil air dan pembetungan adalah percuma. Di England, bil air dan pembetungan diasingkan dari council tax dan perlu dibayar walaupun sebagai pelajar.
Ketiga, penggunaan heater. Terdapat dua jenis heater yang digunakan iaitu gas dan elektrik. Pastikan anda mempelajari cara yang betul menggunakan kedua-dua jenis heater ini sebaik sahaja masuk ke rumah. Pelajari cara untuk set timer, control temperature, control heating dan hot water dan reset heater bagi heater jenis gas boiler. Bagi heater elektrik, pastikan jenis storage heater yang digunakan kerana terdapat banyak variasi yang tidak dapat diterangkan di dalam panduan ini. Untuk menjimatkan penggunaan tenaga, waktu tidur heater tidak perlu dipasang. Memadai dengan menggunakan duvet. Bed warmer juga tidak perlu sebenarnya. Duvet yang baik berupaya memerangkap haba yang dihasilkan oleh badan untuk tidak kesejukan ketika tidur. Set timer untuk off heater kira-kira setengah jam sebelum tidur dan on semula setengah jam sebelum bangun.
Bagi warga baru yang memasuki rumah baru jangan lupa mengambil bacaan meter bagi elektrik dan gas. Ini adalah untuk tujuan pendaftaran dengan syarikat utiliti dan sebagai sebagai rekod bacaan pertama bil anda.

Memulakan kehidupan di perantauan
Pakej bundle lengkap dengan telefon rumah, TV dan internet boleh didapati daripada samada Virginmedia, Sky ataupun BT. Harga pakej berubah-ubah mengikut apa yang dilanggan. Selain dari itu siaran TV boleh didapatkan secara percuma melalui freeview atau freesat.
Selain daripada menggunakan VOIP seperti Skype atau Yahoo, kita boleh menghubungi Malaysia menggunakan handphone dengan kos yang rendah dengan membeli Pay As You Go pack (di Malaysia kita guna istilah prepaid) LEBARA dengan kos £10 = Sim card pack £5 dan reload £5. Panggilan ke Malaysia £0.03 seminit. Dapatkannya di Tesco atau kedai-kedai runcit seperti news agent dan sebagainya. Pakej VOIP menggunakan dialling code juga boleh digunakan dengan handphone dan menggunakan free minutes untuk pakej bil bulanan. Antara yang murah ialah voipdiscount dan voipstunt.

Ibadah
Waktu solat di UK berubah-ubah dengan ketara mengikut musim. Sebagai contoh waktu Magrib masuk kira-kira jam 3.40pm dikemuncak musim sejuk semasa winter solstice dan masuk kira-kira jam 9.30pm dikemuncak musim panas semasa summer solstice. Dapatkan jadual waktu solat dari masjid terdekat. Laman web Islamic finder yang selalu digunakan didapati bermasalah dan waktu solat yang dikeluarkannya telah didapati tidak tepat. Sumber lain untuk mendapatkan waktu solat ialah di moonsighting.com.
Kemudahan semasa musim panas & sejuk.
Pada musim panas solat magrib dan isya serta solat zuhur dan asar pada musim sejuk boleh di jama’. Fatwa ini dikeluarkan secara rasmi oleh European Council for Fatwa and Research dan boleh dimuat turun dari website tersebut. Wudu' juga boleh menggunakan setokin dimana perlu. Sila rujuk dengan ustaz dikawasan sekitar untuk panduan.

NHS (National Health Service)
Setiap ahli keluarga perlu didaftarkan dengan GP (general practitioner). Semasa mendaftar minta borang HC2 untuk mendapat pengecualian bayaran untuk mendapatkan ubat. Untuk berjumpa dengan doktor, perlu ada temujanji. Sistem NHS di Scotland adalah lebih baik sedikit berbanding di England. Ini adalah kerana di Scotland kita boleh mendapatkan temujanji dengan doktor pada hari yang sama atau sehari selepas kita telefon manakala di England temujanji hanya boleh didapatkan untuk minggu hadapannya. Untuk demam dan sakit-sakit biasa biasanya doktor tidak akan layan sangat. Di Scotland, untuk tujuan ini ada skim ‘Minor Ailment Service’ dimana kita boleh mendapatkan ubat terus di farmasi secara percuma tanpa bertemu doktor. Di England tiada skim yang sebegini. Selepas kita mendaftar dengan GP, carilah farmasi yang berdekatan dengan rumah dan mohon untuk berdaftar untuk skim ‘Minor Ailment Service’ dan minta buku panduan cara-cara menggunakan skim ini.

Kereta
Bagi yang mempunyai ahli keluarga, kereta boleh dibeli dengan harga yang agak murah bagi model yang berusia sekitar 10 tahun. Perlu diingatkan lesen Malaysia hanya boleh diguna pakai selama setahun bermula dengan tarikh sampai di UK. Walau selama mana kita balik ke Malaysia sepanjang tempoh pengajian lesen tidak reset seperti yang dikatakan sesetengah orang. Jika berkereta di UK, harap jangan memandu seperti di Malaysia. Ini kerana untuk mengelakkan dari orang-orang Malaysia lain di 'target' oleh pihak berkuasa disini. Dapatkan salinan highway code dan pelajari undang-undang jalanraya. Warga UK amnya amat prihatin dengan aspek keselamatan. Mereka tidak akan teragak-agak untuk melaporkan kepada polis jika merasakan cara pemanduan anda tidak selamat.
Sebelum membeli kereta di UK, pembeli perlu mengetahui tentang anggaran kos yang bakal dikeluarkan iaitu harga kereta, insurans kereta dan kos-kos lain seperti Road Tax dan MOT. Sebagai contoh: Jika kita mempunyai budget sebanyak £1000 untuk membeli kereta, kos insurans biasanya dalam sekiar £300 – 400, kos R/Tax dalam sekitar £100 (6 bulan). Oleh yang demikian kita hanya boleh membeli kereta dengan harga dalam sekitar £600 ke bawah.

Berikut diterangkan prosedur biasa yang diamalkan oleh KMD untuk urusan menyambut warga baru:-

HARI PERTAMA

Kedatangan warga baru (terutamanya keluarga baru) ke Dundee dari Glasgow ataupun Edinburgh dijemput oleh Airport Transfer jika diuruskan oleh pihak KMD. Bayaran perlu dibuat secara tunai oleh individu yang datang dan dibayar terus kepada pemandu. Harga bergantung kepada lokasi Airport ke Dundee. Anggaran harga untuk satu trip penghantaran setakat panduan ini dikeluarkan adalah seperti berikut:
· Airport Glasgow ke Dundee - £90
· Airport Edinburgh ke Dundee - £75

Manakala warga baru yang sampai ke Dundee melalui Airport atau Train Station Dundee akan dijemput oleh warga Dundee yang berkelapangan.

Bagi warga baru yang memasuki rumah baru jangan lupa mengambil bacaan meter bagi elektrik dan gas.

Bagi warga baru yang masih mencari rumah, laman web di bawah mungkin membantu:
1. Search engine letting agent:
· http://www.lettingweb.com/
· http://www.propertyfinder.com/
2. Letting agents:
· http://www.rossclarelettings.com/index.php
· http://www.hamishrobbielettings.co.uk/
· http://www.shepherdletting.com/
· http://www.belvoirlettings.com/
· http://www.scottishpropertymanagement.co.uk/

Warga baru dinasihatkan berehat bagi menghilangkan jet lag setelah lebih 13 jam perjalanan dari Malaysia. Kebiasaannya warga baru akan diraikan oleh warga KMD yang berkelapangan. Petua untuk menghilangkan jet lag ialah berusaha untuk tidur dan jaga mengikut waktu tempatan walaupun agak susah pada mulanya.

HARI KEDUA

Kebiasaannya warga KMD akan membantu warga baru mencari barang keperluan asas yang diperlukan untuk memulakan kehidupan baru di Dundee ini. Antara keperluan asas yang diperlukan adalah (sebagai panduan):
1. Keperluan Rumah
· Duvet
· Bantal/Sarung Bantal
· Pencuci Pinggan/Pakaian

2. Keperluan Dapur
· Minyak Masak
· Beras
· Gula/Garam/Tepung/Sos

3. Lain-lain
· Talian telefon – Postpaid @ Prepaid
· Talian Internet sementara – Mobile Broadband


PERKARA YANG BIASA DILAKUKAN PADA MINGGU PERTAMA

1. Urusan pendaftaran di Universiti

2. Urusan membuka akaun bank
· Surat pengesahan daripada universiti
· Dokumen perjanjian rumah
· Pasport Antarabangsa

3. Urusan pendaftaran dengan GP
· Surat pengesahan daripada universiti
· Dokumen perjanjian rumah
· Pasport Antarabangsa

4. Urusan pendaftaran di City Council
· Surat pengesahan daripada universiti
· Dokumen perjanjian rumah
· Pasport Antarabangsa

5. Urusan pendaftaran Internet/Brodband di rumah
· Ada pelbagai pilihan bagi urusan ini
· Akaun bank diperlukan bagi urusan ini

6. Urusan pendaftaran lesen TV
· Pendaftaran ini biasanya dilakukan secara on-line di laman web www.tvlicensing.co.uk/
· Akaun bank diperlukan bagi urusan ini

7. Urusan pendaftaran akaun baru utility (elektrik dan gas)
· Urusan ini memerlukan kita mengenalpasti utility provider terlebih dahulu dan urusan biasanya dijalankan melalui telefon.
· Sebagai contoh: Scottish Hydro – tel no 08009120012


MEMBELI KERETA

Antara langkah-langkah yang biasanya dilakukan sebelum membeli kereta di Dundee ini ialah

1. Proses carian
· http://dundee.gumtree.com/
· http://www.autotrader.co.uk/
· Melalui akhbar-akhbar tempatan

2. Proses hubungi dan melihat
· Pastikan dokumen-dokumen yang perlu ada dalam simpanan si penjual seperti geran kereta.
· Dapatkan maklumat MOT dan R/Tax serta dokumen yang berkaitan. Maklumat boleh disahkan dengan memasukkan no pendaftaran di laman web ini http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/index.htm
· Periksa enjin dan badan kenderaan (dapatkan nasihat pakar)

3. Beli

LAMAN WEB YANG BIASA DIGUNAKAN

Kehidupan di UK banyak bergantung kepada teknologi internet. Internet merupakan medium terbaik untuk mendapatkan barangan yang kita ingini dengan harga termurah berdasarkan sumber kewangan kita yang terhad.

1. Urusan pembelian insurans kereta
· http://www.moneysupermarket.com/
· http://www.gocompare.com/
· http://www.confused.com/
· www.QuoteZone.co.uk/QuoteZone
· http://www.kelkoo.co.uk/
· http://www.uswitch.com/

2. Urusan pembelian kereta
· http://dundee.gumtree.com/
· http://www.autotrader.co.uk/

3. Uusan pembelian barangan terpakai
· http://dundee.gumtree.com/

4. Urusan pembelian barangan elektrik
· http://www.currys.co.uk/
· http://www.argos.co.uk/
· http://www.comet.co.uk/

5. Urusan pembelian telefon bimbit
· http://www.moneysupermarket.com/
· http://www.gocompare.com/
· http://www.confused.com/
· http://www.mobdeals.com/

6. Urusan pembelian barangan keperluan
· http://www.tesco.co.uk/
· http://www.asda.co.uk/


PAKAIAN

Baju sejuk (dan barangan terpakai lain) boleh dibeli di charity shop atau di car boot sale. Disenaraikan antara charity shop yang ada berdekatan dengan Dundee University:-

1. Perth Road;
· Children First
· British Red Cross
· Shelters

2. City Road;
· Brittle Bone Foundation

3. City centre;
· British Heart Foundation
· British Red Cross
· St. Margarate Hospice

Car boot sale di adakan di Erroll setiap Ahad; kira-kira 8 batu dari Dundee dan di Tayport setiap Sabtu – selang dua minggu kira kira 10 batu dari Dundee pada musim panas.

-Zahiruddin (ed)-,
Januari 2010

5 comments:

D'JASMIN said...

salam semua..tumpang iklan ye..dapatkan tudung terkini di malaysia..layari http://dejasmin.blogspot.com

Khairul Aiman said...

sangat membantu :)

Khairul Aiman said...

Sangat membantu :)

Unknown said...

Anda permudahkan org.. Allah lebih permudahkan anda.

Unknown said...

Anda permudahkan org.. Allah lebih permudahkan anda.