Saturday, May 21, 2011

Cabaran Mengubah Paradigma Melayu

Usrah hari ini 21 May 2011 berkisar kepada pentingnya mempamerkan izzah sebagai Muslim terutama dalam masyarakat kini (terutama di Barat) yang meletakkan kumpulan manusia beragama di kategori kedua. Juga, perbincangan kepada cabaran mengubah paradigma masyarakat Melayu. Ini ekoran daripada agama sering dikaitkan dengan benda-benda yang ajaib. Telah dikupaskan betapa perkara serupa ini telah berlaku ketika zaman-zaman nabi terdahulu. Apabila Islam diturunkan pada waktu di kala masyarakat memija pantung, yakni "Tuhan" boleh dilihat, dipegang dan mempunyai sifat fizikal - maka kehadiran Islam telah mendorong masyarakat untuk mengimaginasikan bentuk Tuhan sedangkan Allah swt bukanlah difahami dalam minda imaginasi.

Hari ini, malah dikritikkan tentang bagaimana Islam bikaitkan dengan kuasa keajaiban telah melahirkan satu bentuk pemikiran bahawa Islam itu penuh benda-benda ajaib. Sedangkan alam ini bergerak dalam kuasa Sunatullah. Angin bertiup kerana berlakunya proses alam semulajadi yang mana semuanya dibawah Sunatullah. Seringkali sejarah peperangan dalam Islam dikaitkan dengan bahawa bila berperang kerana Islam maka kemenangan adalah pasti walhal menang-kalah dan sebagainya bergerak dalam hukum alam - yang mana turut mengambil kira soal perancangan strategik dan juga teknologi - semua ini bergerak dengan "edaran" seperti yang diaturkan Allah swt.

Wallahualam

Untuk usrah akan datang telah ditetapkan bahawa perbincangan akan berlangsung selama 1jam 30 minit kemudian diikuti dengan perbincangan informal sambil menjamah juadah.

Wassalam

Abu Azim, Blackness street, Dundee

No comments: